Rodzajów piwa jest bardzo dużo. Można je dzielić ze względu na kolor (jasne, ciemne), zawartość alkoholu, rodzaj słodu, metodę warzenia. Wyróżniamy piwa pasteryzowane bądź nie, filtrowane, niefiltrowane, piwa z dodatkami. Jednak najbardziej uniwersalnym jest podział ze względu na typ fermentacji.
Wyróżniamy trzy typy fermentacji:
Fermentacja
dolna
Odbywa się w schłodzonych zbiornikach w temperaturze od 5 do 12 stopni Celsjusza i trwa zwykle od 7 do 10 dni. Po jej zakończeniu dodane drożdże opadają na dno zbiornika. Najpopularniejsze piwa pochodzące z dolnej fermentacji to: pilsner, lager i bock.
Odbywa się w schłodzonych zbiornikach w temperaturze od 5 do 12 stopni Celsjusza i trwa zwykle od 7 do 10 dni. Po jej zakończeniu dodane drożdże opadają na dno zbiornika. Najpopularniejsze piwa pochodzące z dolnej fermentacji to: pilsner, lager i bock.
Pilsner – piwo gorzkie o ostrym
zdecydowanym smaku oraz jasnobursztynowej barwie. Najbardziej tradycyjne piwo,
do produkcji którego uzywa się : słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody
Lager – produkcja odbywa się podobnie jak w przypadku pilsnera, czasem z dodatkiem cukru lub słodu przenicznego i kukurydzianego. W porównaniu z pilsnerem jest łagodniejsze w smaku i słabsze
Bock – piwo ważone sezonowo. Jego produkcja wymaga szczególnej staranności i umiejętności.
Fermentacja górna
Trwa od 3 do 5 dni, odbywa się w temperaturze wyższej niż 15 stopni Celsjusza. Dodane drożdże, unoszone pęcherzykami dwutlenku węgla, zbierają się na powierzchni i mogą być użyte ponownie. Najpopularniejsze piwa pochodzące z górnej fermentacji: ale, porter, bitter.
Ale – cimno lub jasnobrązowe piwo przygowowywane z mieszanki słodu zwykłego i karmelizowanego.
Bitter – typowe piwo angielskie o ciemnobursztynowej barwie i gorzkim smaku.
Porter – mieszanka piw typu: ale, bitter i stout z dodatkiem spirytusu oraz korzeni.
Fermentacja spontanizna
To długotrwały proces trwający zwykle od 2 do 3 lat, odbywa się w otwartych kadziach, bez użycia czystych szczepów drożdży, jedyniew z dodatkiem szczepów dzikich, pochodzących z ziaren zbóż lub z powietrza. Najpopularniejsze piwa spontanicznej fermentacji: lambic, kriek
Lambic – najbardziej winny gatunek piwa, ma smak jabłecznika z cherry, bywają też odmiany o nucie owocowej, uzyskiwane poprzez dodanie owoców pestkowych
Kriek – piwo belgijskie, fermentuje z udziałem wiśni. Ma bardzo cierpki, wytrawny smak.
Lager – produkcja odbywa się podobnie jak w przypadku pilsnera, czasem z dodatkiem cukru lub słodu przenicznego i kukurydzianego. W porównaniu z pilsnerem jest łagodniejsze w smaku i słabsze
Bock – piwo ważone sezonowo. Jego produkcja wymaga szczególnej staranności i umiejętności.
Fermentacja górna
Trwa od 3 do 5 dni, odbywa się w temperaturze wyższej niż 15 stopni Celsjusza. Dodane drożdże, unoszone pęcherzykami dwutlenku węgla, zbierają się na powierzchni i mogą być użyte ponownie. Najpopularniejsze piwa pochodzące z górnej fermentacji: ale, porter, bitter.
Ale – cimno lub jasnobrązowe piwo przygowowywane z mieszanki słodu zwykłego i karmelizowanego.
Bitter – typowe piwo angielskie o ciemnobursztynowej barwie i gorzkim smaku.
Porter – mieszanka piw typu: ale, bitter i stout z dodatkiem spirytusu oraz korzeni.
Fermentacja spontanizna
To długotrwały proces trwający zwykle od 2 do 3 lat, odbywa się w otwartych kadziach, bez użycia czystych szczepów drożdży, jedyniew z dodatkiem szczepów dzikich, pochodzących z ziaren zbóż lub z powietrza. Najpopularniejsze piwa spontanicznej fermentacji: lambic, kriek
Lambic – najbardziej winny gatunek piwa, ma smak jabłecznika z cherry, bywają też odmiany o nucie owocowej, uzyskiwane poprzez dodanie owoców pestkowych
Kriek – piwo belgijskie, fermentuje z udziałem wiśni. Ma bardzo cierpki, wytrawny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz