wtorek, 30 maja 2017

Keller z browaru Kościerzyna

Pierwszy raz próbuję ten styl, więc na poczętek troszkę teorii.

W piwnej encyklopedii czytamy, że "Kellerbier to typ niemieckiego piwa, nieklarowanego, warzonego z aromatycznego chmielu. Dawniej było to piwo prosto z piwnicy, świeże i nisko gazowane, trzymane w beczkach niezaszpuntowanych. W aromacie znajduje się zapach świeżego chleba, słodu i nut kwiatowych" (źródło: www.beerlovers.pl)

Przynam, że dla mnie to piwo jest bardzo mocno zbliżone to piwa marcowego.
Jest to piwo bardzo treściwe piwo o wysokiem ekstrakcie i wyraźnej słodowej podstawie.
Co to odróżnia je od piw marcowych, które miałem przyjemność próbować (lubię ten gatunek) to wyraźna goryczka. Dla mnie minimalnie za duża.



Piana jest biała, niezbyt wysoka i nietrwała, co jest charakterystyczne dla tego gatunku.





Kolor ciemnobursztynowy, miodowy, delikatnie mętny.

Keller to nie tylko pierwsze piwo z gatunku Kellerbier, które miałem okazję proóbowąc, ale również pierwsze piwo z browaru Kościerzyna. Całkiem udany start. Cena 5,90 zł adekwatna do jakości.

Piwo do polecenia.

Producent: Browar Kościerzyna.
Styl: Kellerbier.
Alkohol: 5,3 % obj.
Ekstrakt: 12,4 % wag.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże, płatki dębiny.
Filtracja: nie.
Pasteryzacja: nie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz