czwartek, 30 października 2014

Z cyklu: skarby z Danii

Kolejne duńskie piwo degustowane w tym samym miesiesiącu. Już ostatnie z zapasów. Wrażenia będą musiały wystarczyć do przyszłego roku, kiedy to ponownie wybiorę się do kraju wikingów. 



Piwo warzone z czeskiego chmielu z dodatkiem syropu z brzozy. Muszę przyznać, ze brzmi naprawdę ekscytująco.

Piana dość wysoka, ale nie utryzmała się długo. Kolor bardzo jasny, zdjęcie robiłem w sztucznym świetle, stąd może wynikać lekkie przekłamanie.

Jak udało mi się ustalić, nieudolnie tłumacząc z duńskiego, Bryggeri Skovlyst jest mikro browarem z zachodniej części Danii. Warzy kilka różnych gatunków piwa i zwykle są one dopasowane są do pory roku, warzone z surowców dostępnych wokół browaru. Stąd pewnie pomysł na brzozę, której w Danii pod dostatkiem (wiadomo, że jak brzoza to i kozaczki... stanowczo polecam grzybobranie w Danii, można zbierać nie wstając z kolan ;)).

Ale wracamy z lasu (choć nie do końca, przecież w piwie jest syrop z brzozy) i próbujemy piwo.

Minimalnie można w smaku wyczuć kwiatową/leśną nutę i delikatną goryczkę, Piwo jest średnio gazowane. W sumie całkiem w porządku, ale muszę przyznać, że gdyby nie informacja na etykiecie, to sam bym tej brzozy nie wyczuł...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz