wtorek, 30 września 2014

Duńska IPA

W zeszłym tygodniu miałem okazję spędzić kilka dni na północy Danii. Oczywiście Carlsberg zdominował tamtejszy rynek piwa, jednak w sklepach, poza popularnym i stosunkowo tanim jak na duńskie warunki pilsem i lagerem, jest cała masa ciekawych piwnych gatunków, w tym prym wiedzie IPA.

Ponieważ stacjonowałem w miejscowości Thisted, oczywistym dla mnie było, ze raczyłem się miejscowym browarem, a słynie on w całej okolicy. Browar Thisted został założony w 1902 roku, z ciekawostek, był on pierwszym duńskim browarem, który wprowadził na tamtejszy rynek piwo organiczne. Browar słynie z jakości I specjalności.

Dziś na tapetę idzie IPA z Browaru Thisted. Etykieta... cóż jedna z mniej ciekawych, ale podobno liczy się wnętrze, a ja koniecznie chciałem spróbować tamtejszego IPA.

Wersja IPA z browaru Thisted (40 IBU) jest mocno aromatyczna, to jak twierdzi producent zasługa dwóch rodzajów amerykańskiego chmielu (Centennial i Simcoe). Po otwarciu butelki rozszedł się przepiękny zapach.



Kolor złoty, piana gruboziarnista. W smaku oczywiście jak na IPA przystało dominuje goryczka, ale jest łagodna, choć intwensywna i na pewno nie dla każdego.

Piwo w Polsce raczej nie do kupienia, ale piwoszom polecam wyjazd do Danii, gdzie każdy sklep oferuje bardzo duży wybór gatunków. 



Duńczycy są bardzo piewnym narodem. Na korzyść tego kraju przemawia też fakt, że alkohol można tam pić w miejscach publicznych, zatem nie musimy przepłacać w klubach, czy restauracjach, które w Danii są wybitnie nie na polską kieszeń. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz