niedziela, 31 sierpnia 2014

Zielono mi...

Kolor butelki. Jakie to ma znaczenie i czy rzeczywiście wpływa na smak i jakość piwa, jak twierdzą ci, którzy uważają się za ekspertów? Ich zdaniem oczywiście najlepsze są butelki brązowe, bo naturalnie nie przepuszczają światła, działając jak okulary przeciwsłoneczne. Na rynku jest jednak wiele marek piwa w butelkach zielonych, bezbarwnych, ba nawet niebieskich i smakują one dobrze. Skąd więc ten przesąd? Prawda to czy mit? ;)

Postanowiłem sprawdzić, rozmawiałem ze znajomym technologiem, poszperałem w necie.
Co udało mi się ustalić?

Dawno, dawno temu piwowarzy zaczęli przechowywyać piwo w szklanych butelkach, ponieważ zauważyli, że dłużej zachowuje ono świeżość, szybko jednak okazało się, że pozostawione na słońcu - zaczyna śmierdzieć. 
Wiele lat później przyczynę znaleźli naukowcy. Zbadali, że promieniowanie ultrafioletowe prowadzi do rozkładu kwasów alfa chmielu, które następnie reagują z innymi substancjami zawartymi w piwie i w konsekwencji powstaje substancja niemal identyczna jak ta, którą wydzielają skunksy! Rozwiązaniem było oczywiście przechowywanie piwa w ciemnym szkle i tak było aż do II wojny światowej, kiedy brązowego szkła zaczęło brakować. Browary zostały wówczas zmuszone lać piwo w przezroczyste butelki, które były gorsze i tańsze. By podkreślić wyjątkowość oraz wyróżnić piwa wyższej jakości, browary zaczęły nalewać droższe piwa w zielone butle i w taki to sposób zielona butelka stała się synonimem piw z wyższej półki. Wydaje mi się, że to przekonanie, może nie u piwnych ekspertów, ale nadal funkcjonuje.

W praktyce, jak udało mi się ustalić, dziś nie musimy przejmować się kolorem butelki, ponieważ mają one połokę ochronną przed UV i nie jest prawdą, że zielona jest gorsza czy lepsza. Prawda jest taka, że wszystkie spełniają swoją rolę, zatem wybierając piwo, powinniśmy zwracać uwagę przede wszytkim na to, by piwo nam smakowało, bo to jest najważniejszene J

Zdrówko!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz