A co ze smakiem?
Czy obecność alkoholu w większej ilości zabija smak? Czy można uwarzyć piwo mocne i zachwycające smakiem? Na myśl przychodzą portery. Zatem można. Może więc pytanie powinno brzmieć: czy jasne piwo o dużej zawartości alkoholu może smakować?
Czy są inne niż MOC powody do pica jasnych piw mocnych? Które z szeroko dostępnych produktów smakuje najlepiej, a do którego lepiej nie podchodzić? I wreszcie, na przekór sprzedawcom, które z piw spełnia najważniejsze kryterium relacji: ceny, mocy i SMAKU?
Do testu wybrałem mocne piwa (powyżej 6,5%), które można kupić w sklepikach osiedlowych, na przeciętnym osiedlu, w przeciętnym mieście i w przeciętnej cenie. Założyłem z góry, że nie ma sensu testować bardzo tanich trunków, bo ich nie kupuje się dla smaku oraz tych mega drogich, uznając je za okolicznościowe.
Piwa zostały najpierw przelane do identycznych szklanek z numerkami, żeby wykluczyć wpływ przyzwyczajeń i sentymentów na wyniki.
Oto uczestnicy:
1. Faxe z Royal Unibrew (Browary Regionalne Łomża Sp. z o.o.)
2. Okocim mocne Carlsberg Polska Sp. z o.o.
3. Krzepkie Browar Kormoran
4. Specjal mocny Grupa Żywiec SA
5. Johannes Browar Amber
6. Mocne eksportowe Browar Jabłonowo
7. Dębowe mocne Kompania Piwowarska SA
8. Strong dwusłodowy Grupa Żywiec SA
9. Perła mocna Perła - Browary Lubelskie SA
10. Tatra mocne Grupa Żywiec SA
11. Łomża mocne Browary Regionalne Łomża Sp. z o.o.
Zestawienie informacji zawartych na etykietach testowanych piw:
Wyniki testów są teraz w trakcie opracowywania i na bieżąco będę je uzupełniał.
Wnioski ogólne.
Większość mocnych piw, niezależnie od tego, czy pochodzą z browarów małych czy dużych, czy są droższe czy tańsze, z browarów regionalnych czy koncernów - wyraźnie czuć alkoholem. I choć zapach alkoholu w mocnym piwie nie dziwi, woń ta nie powinna być dominująca. Idealne zrównoważenie mocy, smaku i aromatu jest jednak możliwe. Udało się to w przypadku 3 z testowanych trunków. Cztery z piw udało się rozpoznać! Co uważam za duży sukces, nie tylko mój osobisty, ale i producentów. Oznacza to bowiem, że smak, zapach, kolor produktu odpowiadają wyobrażeniom o nim, nawet jeśli te piwka do moich ulubionych nie należą. Nie obyło się niestety bez porażek. W dwóch przypadkach byłem mocno rozczarowany, ponieważ marki, które uważałem za całkiem dobre, okazały się totalną klapą. Mam nadzieję, że to tylko wypadek przy pracy, gorsza partia. Trzeba będzie je jeszcze kiedyś sprawdzić.
Większość mocnych piw, niezależnie od tego, czy pochodzą z browarów małych czy dużych, czy są droższe czy tańsze, z browarów regionalnych czy koncernów - wyraźnie czuć alkoholem. I choć zapach alkoholu w mocnym piwie nie dziwi, woń ta nie powinna być dominująca. Idealne zrównoważenie mocy, smaku i aromatu jest jednak możliwe. Udało się to w przypadku 3 z testowanych trunków. Cztery z piw udało się rozpoznać! Co uważam za duży sukces, nie tylko mój osobisty, ale i producentów. Oznacza to bowiem, że smak, zapach, kolor produktu odpowiadają wyobrażeniom o nim, nawet jeśli te piwka do moich ulubionych nie należą. Nie obyło się niestety bez porażek. W dwóch przypadkach byłem mocno rozczarowany, ponieważ marki, które uważałem za całkiem dobre, okazały się totalną klapą. Mam nadzieję, że to tylko wypadek przy pracy, gorsza partia. Trzeba będzie je jeszcze kiedyś sprawdzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz